Class 10 IT-CHAPTER 1(INTRODUCTION TO STYLES)

Class 10 IT 402 Chapter 1: Introduction to Styles – Questions & Answers

Class 10 IT (402) – Check Your Progress

Chapter 1: Introduction to Styles

A. Multiple Choice Questions

1. Which of the following features in LibreOffice Writer is/are used to create the given document?
  1. Page borders
  2. Envelope
  3. Picture from File
  4. Indexes and Tables
Answer: (b) Envelope
2. Styles menu (from sidebar) in Writer provide options to work on
  1. Paragraph Styles
  2. Frame Styles
  3. Page Styles
  4. All of the above
Answer: (d) All of the above
3. What is style template in LibreOffice Writer?
  1. Pre-determined form and mode of document file
  2. One kind of model style
  3. One type of document
  4. Cluster of documents in Writer
Answer: (a) Pre-determined form and mode of document file
4. Which of the following gives the status of your document like page numbers, number of pages?
  1. Status bar
  2. Standard toolbar
  3. Formatting
  4. Title bar
Answer: (a) Status bar
5. Which of the following can be used to access a style menu?
  1. F11 function key
  2. Sidebar Menu
  3. Formatting toolbar
  4. All of these
Answer: (d) All of these

B. Fill in the Blanks

1. A __________ is a collection of different formats.
Answer: Style
2. Styles are especially handy in __________.
Answer: LibreOffice
3. Proper use of styles improves __________ in a document.
Answer: consistency
4. The first five buttons at the top of the Styles window select the category of __________.
Answer: styles
5. Using predefined __________ creates Bookmark in the document.
Answer: Heading Style
6. On opening a new file _________ Style is used for formatting the document.
Answer: Default
7. In page layout documents, you can arrange __________ like text boxes and graphics.
Answer: objects
8. Character styles are often integrated in __________ Style.
Answer: Paragraph
9. __________ allows to apply style at different places in the document.
Answer: Fill Format
10. Predefined Style __________ be updated by Drag and Drop method.
Answer: cannot

C. Short Answer Questions

1. What do you understand by styles in LibreOffice Writer document?
Answer: A style is a collection of all the formatting information that we want to save and apply to a document. For example, a style can store font name, font size, font weight and alignment. Once created, the same style can be consistently applied to different parts of a document.
2. Write advantages of using Style over manual formatting, for designing a document.
Answer:
  • Styles help maintain consistency in the formatting of a document.
  • They reduce the time and effort required for formatting.
  • Updating a style can change the formatting of all content using that style.
  • They allow the user to focus more on the content instead of repeatedly formatting the document.
3. What are the different categories of style in LibreOffice Writer document?
Answer:
  1. Page Style
  2. Paragraph Style
  3. Character Style
  4. Frame Style
  5. List Style
  6. Table Style
4. Write down the steps to update a style.
Answer:
  1. Select the portion of the document and format it as required.
  2. Open the Styles menu and select the appropriate style category.
  3. Select the Style Action button.
  4. Choose the option to create or update the style from the selection.
  5. Select the existing style that you want to update.
  6. Click OK to save the changes.
5. What do you understand by custom styles in LibreOffice Writer?
Answer: Custom styles are user-created styles made when the predefined styles in Writer do not match the formatting requirements. They can be created from a selection or by using drag and drop and can be saved for future use.
7. Give two examples, where instead of Style, using manual formatting will be beneficial.
Answer:
  1. When formatting is required only for a small, one-time portion of a document, such as a single word or sentence.
  2. When a particular item needs unique formatting that will not be repeated elsewhere in the document.
8. Give one situation, in which you will prefer to use Fill Format for styling your document.
Answer: Fill Format is useful when the same style needs to be applied to many similar items that are scattered at different places in a document, such as paragraphs, lists, tables, frames, pages, or characters.
9. Write steps to load style(s) from a template.
Answer:
  1. In the Styles menu, click Load Styles.
  2. The Load Styles dialog box opens. Choose the category of the document.
  3. Find and select the desired template from which the styles are to be copied.
  4. Select the types of styles to be copied, such as Paragraph and Character, Frame, Pages, or Numbering (List styles).
  5. Select Overwrite if the copied styles should replace existing styles with the same names.
  6. Click OK to copy the styles.
Click the + beside any question to reveal its answer.
error: Content is protected !!
AI(417) AND IT(402) STUDY MATERIAL